Konservatif Diş Tedavisi  – Diş Dolgusu

Çağımızın en yaygın hastalıklarından olan diş çürüğü, diş sert dokularının asitler tarafından yumuşatılmasıyla oluşur. Bu asitler, diş aralarına sıkışan besin artıklarının fırçalama ve diş ipi kullanımıyla tamamen uzaklaştırılamaması sonucu, bakteriler tarafından parçalanmasıyla ortaya çıkar.

Diş çürüğü; sıcak, soğuk, tatlı gibi uyaranlarla başlangıçta hafif fakat sonrasında tedavi edilmezse giderek artan ağrı şeklinde rahatsız edici bir durum yaratır. Bu tip belirtiler mevcutsa, derhal diş hekimine başvurmak önemlidir.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunun ve görünümünün kazandırılması için, önce çürümüş diş dokusu uzaklaştırılır. Çürükten etkilenen alan temizlenir ve oluşan boşluk uygun dolgu malzemesi ile doldurur.

Estetik gereksinimler sebebiyle diş aralarının kapatılması, diş boylarının ve formlarının düzenlenmesi de uygun materyallerle kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu işlemler için genellikle tek seans yeterli olurken, anestezi uygulamasına da çoğu zaman gerek kalmamaktadır.

Diş çürüğü, gerekli ağız bakım uygulamaları yapılarak önlenebilir. Ayrıca yılda 2 kez yapılması uygun olan diş hekimi kontrolü ile de erken teşhis sağlamak mümkündür.

1