Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği

Dentofobi Nedir?

Diş hekimi korkusu, her yaştan bireyde görülebilecek ortak bir fobidir. Bu bireylerde diş koltuğuna oturma, diş muayenesi ve yapılacak işlemlerin herhangi biriyle alakalı yaşadığı genel bir korku mevcuttur.

Özellikle çocuklarda daha sık karşılaşılan diş hekimi korkusunun önüne geçmek veya oluşmasını engellemek için küçük yaşlardan itibaren pedodontist – çocuk diş hekimi ile tanışmaları sağlanmalı, bunun doğal bir işlem ve her yaştan insanın muayene olduğu bilgisi aşılanmalıdır. Doğduğu andan itibaren düzenli pedodontist – çocuk diş hekimine kontrole gelen çocuklarda dentofobi (diş hekimi korkusu) oluşmayacaktır.

Çocuklar kliniğimize geldiklerinde pedodonti ünitimizin ne kadar eğlenceli olduğunu ve aslında korkulacak hiçbir şey olmadığını fark ederler. Sonrasında görmüş oldukları bütün aletler tek tek anlatılır, oyunlarla parmaklarına ve tırnaklarına dolgular yapılır. Güzel hediyeler verilerek kliniğimizden mutlu ayrılmaları sağlanır. Kliniğimizde tanıştıkları pedodontist – çocuk diş hekimleri ile aralarında bir güven duygusu oluşmuş olur.

Dentofobi Nedir?

Çocuk Diş Hekimliği - Pedodonti Nedir?

Bebeklerin ve çocukların (0-13 yaş grubu) süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak gelişmesini, meydana gelebilecek olumsuzlukların (çürük, travma, kalıtımsal etkenler) yaratabileceği etkileri düzeltmeyi hedefleyen diş anabilim dalı Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği’dir.

Çocuklar 6 ayda 1 diş hekimini ziyarete gelmelidir.

Bebeklerin Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerde diş ilk sürüldüğü andan itibaren fırçalanmaya başlanmalıdır. Parmak diş fırçaları kullanarak bebeklerin diş bakımları yapılmalıdır.

0-3 yaş arasında pirinç tanesi büyüklüğünde, 3-6 yaş arasında bezelye tanesi büyüklüğünde, 6 yaştan sonra da diş fırçasının 1/3 kısmını kaplayacak şekilde florlü diş macunu kullanılması gerekmektedir. 12.aydan sonra bebeklerin annelerini emmesi problem arz etmektedir ve erken çocukluk çağı çürüklerine sebep olabilmektedir.

Bebeklerin dişi ilk sürüldüğü andan itibaren pedodontist – çocuk diş hekimlerini ziyaret etmeleri gerekmektedir ve 6 ayda bir rutin kontrollerle diş bakımı, ağız sağlığı kontrol edilmelidir.

Bebeklerin Ağız ve Diş Sağlığı

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişleri fonksiyon, fonasyon ve estetik gibi görevlerinin yanı sıra aynı zamanda alttan gelen daimi dişler için sürme rehberliği yaparak daimi dişlerin düzgün bir şekilde sıralanmasına ve çene gelişiminin optimal koşullarda tamamlanmasına yardımcı olmaktadır. Süt dişlerini erken zamanda kaybeden çocuklarda, daimi dişler sürme rehberliğini kaybettiği için dönmüş ve çapraz bir şekilde çıkmaya başlayacaktır. Bunlar da daimi dişlerde çapraşıklık problemlerine hatta çenede büyüme problemlerine sebep olabilmektedir. Bu nedenle süt dişlerinin fizyolojik düşme zamanlarına kadar ağızda bulunması çok önemlidir.

Süt Dişleri Nasıl Korunabilir?

Bütün diş hekimliği branşlarında olduğu gibi çocuk diş hekimliğinde de öncelik ağız ve diş sağlığının hiç bozulmamasıdır, yani koruyucu tedbirlerdir. Koruyucu uygulamalarımız; süt dişlere ve daimi dişlere 6 ayda bir jel flor vernikler uygulanarak dişlerin minerilizasyonlarını desteklemek, böylelikle çürüklere sebep olan asit ataklarına karşı bir bariyer oluşturmaktır.

Daimi dişler çıkmaya başladıkları ilk zaman çürüğe karşı çok hassastır. Daimi dişler çıkmaya başladıktan iki buçuk-üç sene sonra minerilizasyonlarını tamamlarlar. Bu aşamada asit ataklarına karşı hassas oldukları için dişlere koruyucu tedavilerin pedodontist – çocuk diş hekimleri tarafından yapılması oldukça önemlidir.

Merak ettiğiniz ve aklınıza takılanlar için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.

Uzman pedodonti hekimimiz haftanın 6 günü kliniğimizde sizler için hizmet vermektedir.

Ankara Çayyolu Diş Kliniği olarak pedodontist – çocuk diş hekimliği tedavilerinde sedasyon – yarı uyku halinde tedavi planlayarak çocuğunuzun konforlu ve sağlıklı bir şekilde tedavi edilmesini tercih edebilirsiniz. Sedasyon – yarı uyku halinde tedavi hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Sedasyon ile kanal tedavisi

Çocuk Diş Hekimliği – Pedodonti Hakkında Sık Sorulan Sorular

İlginizi Çekecek Gönderiler

1