İmplant Tedavisi

Ankara İmplant Tedavisi

İmplant Nedir?

Çeşitli nedenlerle kaybedilen ve fonksiyon eksikliğine sebep olan dişlerin yerine konulacak yapay diş köklerine implant adı verilmektedir. Bu yapay diş kökleri titanyum alaşımdan yapılmış vidalardır. İmplantın temel görevi eksik diş kökünün yerini alır ve kaybedilen ağız ve diş fonksiyonunun işlevini tekrar kazandırır. Bu sayede kemik dokusuna zarar verilmeden doğal bir diş gibi kullanılabilecek implantlı diş elde edilir.

İmplant, kent klinik
İmplant tedavisi

İmplant Tedavisi Kimlere Yapılır?

İmplant tedavisinin başarıyla uygulanabilmesi için hastanın kemik gelişimini tamamlamış olması ve çene yapısının uygun olması oldukça önemlidir. Çene kemiği gelişimi tamamlanmamışsa çeşitli ön tedavilerle bu sorunun giderilmesi sağlanır ve implant tedavisine başlanabilir.

Tamamen hareketli protez kullanan hastalar için de implant tedavisi mümkündür. Ağız içerisinde diş olmadığı durumlarda da implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Eğer çene kemiğinden kaynaklı bir engel yoksa aynı gün, varsa kemik oluşturma işleminin ardından implant tedavisine başlanabilir. Bu sayede hareketli protezden kullanımı son bulur ve çok daha kullanışlı, doğal görünen dişlere sahip olunabilir.

Kronik rahatsızlıkları olan hastalar uzman diş hekimini muhakkak bilgilendirmeli ve implant tedavisi öncesi doktorlarından izin almalıdır.

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi; sağlam, konforlu ve güvenilir bir diş tedavi yöntemidir. İmplantlı diş üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken en doğal yapıyı oluştururlar. Eksik dişlerin tamamlanırken kişinin sağlıklı dişlerine dokunulmamış olur.

İmplant tedavisi tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür. İmplant, doğal dişin yerine geçen bir özel uygulama olduğundan diş kayıplarının yol açacağı her türlü soruna kesin ve en sağlıklı çözümü getirmektedir.

Dental Tomografi görseli
Çene kemiğindeki implant

İmplant Her Yaşta Uygulanabilir mi?

İmplant tedavisi için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
  • İmplant tedavisi için kişinin kemik gelişimini tamamlamış olması gerektiğinden gençlerde bu sürecin tamamlanması gerekmektedir, bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar tamamlanmaktadır.
  • Erişkinler için implant tedavisinin üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki birey implant tedavisi yaptırabilir.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisinin süresi hastadan hastaya değişiklik gösterir. Çünkü implant yerleştirildikten sonra çene kemiğine yerleşimi ve o bölgede kemikleşmesi beklenmelidir. Yaygın süre 2-3 ay olsa da uzman diş hekimi en doğru süreyi belirleyecek ve tedaviyi ilerletecektir.

Sedasyon ile İmplant Tedavisi

Ankara Çayyolu Diş Kliniği olarak İmplant diş tedavilerinizi sedasyon – yarı uyku halinde tedavi şeklinde planlayarak konforlu ve sağlıklı bir şekilde tamamlamak için bizlere ulaşabilirsiniz. Sedasyon – yarı uyku halinde tedavi hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Kimler İmplant Kullanamaz?

  • Kontrol altında olmayan şeker hastaları,
  • Kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar,
  • Uzun süre kortizon tedavisi görmüş olanlar ve görmeye devam edenler implant tedavisi yaptıramaz.

Daha önceki yıllarda ağız içerisinde büyük kemik kayıpları olanlar implant tedavisi yaptıramıyordu fakat günümüzde kemik kayıpları greftlerle uygun hale getirilip implant tedavisine uygun hale getirilebilmektedir.

Çene kemiğine implant uygulaması

Neden İmplant Tedavisi?

İmplant tedavisi aslında geleneksel protez tedavisine alternatif bir tedavi yöntemidir. Ancak geleneksel protez uygulamalarıyla karşılaştırıldığında çok belirgin avantajları bulunmaktadır.
İmplant tedavisi ile yerleştirilen protez dişler geleneksel protezlerden çok daha doğal bir görüntü oluşturur. Bu sayede kişi çok daha estetik ve yapay olmayan bir gülümsemeye kavuşur.
Geleneksel protezlerde bir diş kökü uygulaması yapılmadığı için zamanla çene kemiklerine binecek yükle birlikte çene kemiğine gelecek zararların önüne geçilebilir. Çünkü diş kökü görevi gören implant çiğneme esnasında gelen basıncı karşılar ve çene kemiğini koruyor. Yani implant tedavisi sonrasında kuru yiyecekler çok daha rahat tüketilebilir ve konuşma fonksiyonu da bozulmaz.

İmplantın Bakımı Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi sonrasında kişinin ağız ve diş bakımını aksatmaması implant kullanımının yaşam boyu korunmasını sağlayacaktır. İmplant tedavisinin ardından yapılması gereken ağız ve diş bakımı uzman diş hekiminin farklı bir önerisi yoksa rutinden farklı değildir; düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve uzman diş hekimi kontrollerinin yapılması yeterlidir.

Ankara İmplant Kliniği, Kent Klinik

Kent Klinik olarak alanında uzman diş hekimlerimiz, deneyimli dental asistan kadromuz ve güler yüzlü ekip arkadaşlarımız ile 20 senedir Ankara’da hizmet vermekteyiz.

Ankara Batıkent ve Ümitköy şubelerimizde 3 uzman çene cerrahimiz bulunmaktadır. Her hastamız ile aynı özveri ile ilgileniyor ve sizlere özel implant tedavi planlamalarını profesyonel ve titizlikle tamamlıyoruz.

Klinik bünyemizde bulunan çene cerrahlarımız ve profesyonel ekibimiz ile birlikte Ankara’da en çok implant tedavisini başarıyla tamamlayan klinik olmanın haklı gururunu yaşıyoruz ve Ankara İmplant Kliniği denince akıllara gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

İmplant tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak ve sizlere özel implant planlamasını öğrenmek için lütfen tıklayınız.

İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiklerine yerleştirilen titanyumdan üretilen yapay diş kökleridir.İmplant diş kökü görevi görür ve doğal diş gibi günlük aktivitelerinizi (konuşma ve yemek yeme gibi) yerine getirmenizi sağlar. Ayrıca özellikle ön diş bölgelerinde ideal bir gülüş estetiği yakalamanızı sağlar.

İmplantların üzerine daha sonrasında doktorunuzun planlamasına göre diş protezleri yapılır. Tek bir diş kaybından sonra yapılan implantların üzerine tek bir kaplama yapılırken, çok sayıda dişin kaybedildiği durumlarda implantların üstlerine köprüler ya da daha büyük protezler yapılabilir.

İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar vermemesidir. Köprü tedavilerindeki gibi komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmaz.Bunun yerine sadece diş boşluğuna yerleştirilen implantların üzerine protez yapılır.

Uzun süren diş eksikleri sonucu, çene kemiğinde erime meydana gelebilir. İmplant tedavileri bu erimeleri önemli ölçüde engeller. Yine eksik dişler komşu dişlerde kaymalara, yer değiştirmelere neden olabilir. Bunlar da uzun vadede çiğneme fonksiyonun bozulmasına, dişlerin karşı çenedeki dişlere doğru uzamasına ve çene eklemi problemlerine yol açabilir.İmplant tedavisi bu problemlerin önüne geçmede en etkin tedavi seçeneğidir.

Eksik dişlerinizi ideale en yakın şekilde taklit edebilecek tedavi yöntemidir.

Diş eksiklikleri şikayeti ile başvuran hastaların genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi, ağız içi muayenelerinin ve radyografik muayenelerinin yapılmasının ardından hastanın tedaviye uygun olup olmadığına karar verilir. Bu muayeneler sayesinde implantın uygulanacağı bölgedeki kemik yapısı ve diş etleri değerlendirilir. İmplant tedavisi öncesi, alınan röntgen ve tomografiler esas alınarak çene kemiğine en uygun boyutlarda implantlar seçilir. Tamamen steril ortamlarda, hastaların isteklerine göre lokal anestezi ile veya genel anestezi ile işlem yapılabilir.  Bu değerlendirmeler sonucunda kemik ve diş eti yapısı uygunsa implant tedavisine başlanır, eğer implant yapımı için uygun değilse kemik tozları ya da hastamızdan alacağımız kemikler ile bölge implanta uygun hale getirilir. Kişinin genel bir sağlık sorunu olması çoğunlukla implant tedavisi yapımı açısından engel teşkil etmez.

İmplant tedavileri steril ortamlarda yapılan genellikle basit cerrahi işlemlerdir. Hastalar kısa tedavi seanslarında implantlarını yaptırabilirler. Tedavi, uygulama alanının uyuşturulması ile başlar. Bu implantlar diş doktorları tarafından ufak bir cerrahi işlem ile çene kemiğinize yerleştirilir. Operasyon sonrasında çok az düzeylerde şişlik ve ağrılar meydana gelebilir ve hastalarımıza antibiyotik, ağrı kesici ve gargaralar reçete edilir.

Kemik ile implantın kaynaşması ortalama 3 ay sürmektedir. Operasyona bağlı bu süreç kısalabilir veya uzayabilir.  Ancak, çene kemiğinin yetersiz olduğu, kemik tozu gibi çeşitli yöntemlerle kemik kalınlaştırılmasının yapıldığı hastalarda bu süreç daha uzun olabilmektedir. İmplantlar ile kemik tamamen kaynaştığında protez yapımına geçilir.

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış herkese uygulanabilir. Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı röntgen ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilir.Kişinin genel bir sağlık sorunu olması çoğunlukla implant tedavisi yapımı açısından engel teşkil etmez.

İmplant tedavisi nasıl yapılır?

İmplant tedavisi öncesi, alınan röntgen ve tomografiler esas alınarak çene kemiğine en uygun boyutlarda implantlar seçilir. Tamamen steril ortamlarda, hastaların isteklerine göre lokal anestezi ile veya genel anestezi ile işlem yapılabilir.

Daha önceden çekilmiş dişlerin yerine yapılacak olan implantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra, çene kemiğinin durumu ve hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınarak implant üstü protezlerin yapımına başlanır. Protezler işlemden hemen sonra da yapılabileceği gibi implantların çene kemiğine yerleşiminden 3 ay sonra da yapılabilir.

Çekilmesi gereken dişlerin varlığı durumunda da, radyografik görüntüler esas alınarak dişin çekimi ile aynı seansta da implant tedavileri yapılabilir.

Diş çekilmesinin ardından aynı seansta konulan implanta, immediat implant denir.İmplant yapılacak bölgedeki kemik sağlıklıysa, apseler nedeniyle kemik kayıpları yoksa hemen diş çekilip implant yapılabilir. Bu sayede hem süre kazanır hem de kemiği erimekten koruruz. Bazı durumlarda implant yapıldıktan hemen sonra protezler de yapılabilir. Bunun yapılabilmesi için ameliyat esnasında kemik ile implantın mükemmel şekilde kaynaşabilmesi gerekmektedir ve nadiren estetik bölgeler için yapılabilir.

Hastaların tedavi sonrası ağız hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Tedavi sonrası doktorlarının önerilerine uymaları gerekmektedir.

İmplant uygulamasının ömrünü belirleyen birçok etken var. İmplant tedavisini uygulayan diş hekiminin tecrübesi, implant yaptıracak kişinin ağız ve diş sağlığı ile hastanın sigara kullanıp kullanmaması gibi faktörler implant uygulamasının ömrünü belirler. Kişi, ağız ve diş sağlığına dikkat etmediği takdirde implant uygulaması uzun ömürlü olmaz. Tecrübeli diş hekimleri tarafından steril ve uygun şartlarda uygulanan implant uygulamasını uzun yıllar boyunca kullanılabilir.

İmplantların yapımında kullanılan titanyum dokularla uyumlu bir metaldir. Alerjen değildir ve kansere neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

1