Ankara Ortodonti Tedavisi

Ortodonti Tedavisi

Ortodonti Nedir?

Dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün sıralı şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği anabilim dalıdır.

Ortodonti Tedavisi Nedir?

Diş yapısının normalden farklı olarak konumlandığı durumlarda ağız, diş ve kafatası yapısı incelenerek anormali görülen dişlerin yeniden sağlıklı sıralı konumlandırılmasını sağlayan tedavi yöntemi Ortodonti Tedavisi’dir.

Ortodonti Tedavisi

Ortodontik Problemler Neden Oluşur?

Kişinin çene yapısının konumu (önde veya geride olması), kafatasından iskeleti bozukluklarının mevcut olması, çene yapısının uyumsuz olması gibi durumlar ortodontik sebeplerden başlıcalarıdır. Küçüklükte yoğun şekilde biberon ve emzik kullanımı, parmak emmek, süt dişlerinin erken veya geç kayıpları ortodontik problemlerin ortaya çıkmasında etkili olabilecek etkenlerdir.

Diş teli ve üç diş

Ortodonti Çeşitleri

  • Overbite: Üst ön dişler, alt ön dişlere göre çok önde konumlanmıştır.
  • Underbite: Alt ön dişler, üst ön dişlere göre daha önde konumlanmıştır.
  • Crossbite (Çapraz Kapanış): Alt ve üst ön dişler üst üste kapanır.
  • Openbite (Açık Kapanış): Üst ön dişlerin orta hattı, alt ön dişlerin orta hatta ile çakışmaz.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişleri hareket ettirmek, kasların ya da çenelerin büyümesini etkilemek amacıyla yapılabilecek tedavi sabit ya da hareketli olabilir. Ortodontik tedavi ihtiyacınızın durumuna göre tedavi şekli belirlenir.

  • Braket (Tel) Takılması: En çok uygulanan ortodonti tedavi yöntemidir. Braketler diş üzerine yapıştırılır, teller ise braketlerden geçirilir. Böylece dişler kademeli olarak hareket ettirilerek düzgün konumlandırılması sağlanır. Kişinin diş yapısına göre tedavi planlaması birkaç ay veya yıl sürebilir.
  • Özel Sabit Uygulamalar: Parmak emme alışkanlığının geçirilmesi için yapılan bu apareyler bantlarla dişe tutturulur. Beslenme sırasında çok rahat olmadıkları için son seçenek olarak kullanılmaları tavsiye edilir.
  • Sabit Yer Tutucular: Süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlarda, yer tutucu kullanılarak, kalıcı diş çıkıncaya kadar boşluğa doğru diğer dişlerin kayması engellenir.

Ortodonti Tedavisinde Amaç Nedir?

Ortodonti tedavisi ile dişlerdeki ve çenedeki düzensizlik giderilerek hem estetik hem de çiğneme fonksiyonunun iyileşmesi amaçlanır. Ortodonti tedavisinin başlayabilmesi için dişlerin sağlıklı ve çürüksüz olması gerekir ve yaş sınırlaması yoktur. Ortodonti tedavisine ihtiyaç duyulduğu erken dönemlerde teşhis edildiğinde tedavi planlaması daha kısa ve kolay müdahale gerektiren uygulamalarla olacağından tedavi sonucunda sağlıklı sonuçlar alınabilir.

Ağız Bakımı Arayüz Fırçası
Şeffaf Plak Nedir

Şeffaf Plak Nedir?

Alışılagelen tel görüntüsü olmadan, 3D yazıcılarla kişinin ağız içi yapısına ve diş şekline uygun olarak hazırlanan şeffaf plaklar ile yapılan ortodonti tedavisi yöntemidir. Tedavi süresince estetik bir görünüm sağladığından kişiler arasında en çok tercih edilen ortodonti tedavisi yöntemidir.

Şeffaf Plak Tedavisinin (Invisalign™) Avantajı Nelerdir?

  • Estetik bir görünüme sahiptir.
  • Diş hekimi kontrolleri diğer ortodonti tedavilerine göre daha kısa sürer.
  • Çıkarılabilir olduğundan plağın temizlenmesi de yapılabilir.
  • Normal ortodonti tedavisi olan diş telinde meydana gelebilecek ağız içi yaralarının (metal olmasından kaynaklı) görülme durumu daha azdır.
  • Tedavi süresi daha kısadır.

Şeffaf Plak Tedavisinin (Invisalign™) Uygulanamadığı Durumlar

Çene kemik seviyesinin ve destek dokularının azaldığı durumlarda ortodonti tedavisi uygulanamayabilir. Diş hekimi muayenesi ile kişiye en uygun ortodonti tedavisi planlanır.

Invisalign adı verilen tedavi yöntemi ile tel kullanmadan çapraşık diş tedavisini sağlamak mümkündür. Ağız içi kamera yardımıyla dişlerinizin ölçüsünün alınması sonrası size özel, diş ölçülerinize uygun yapılmış şeffaf plaklar (aligner) tel kullanılmadan ortodonti tedavisi yapılma imkanı sunar ve çapraşık diş probleminizi ortadan kaldırır.

1