Sedasyon

Sedasyon Nedir?

Sedasyon tedavisi, dental işlemler ile alakalı kaygı veya rahatsızlığı azaltarak diş tedavisinin daha konforlu yapılabilmesini sağlayan bir diş tedavisi yöntemidir.

Sedasyon tedavisi öncesinde bazen ağız yoluyla alınan ilaçlar ile bazen de enjeksiyon yoluyla verilen anestezik ilaçlar ile hastanın yarı uyku haline geçmesi sağlanır.

Sedasyon Çeşitleri Nelerdir?

Bilinçli Sedasyon: Hastalar sözel komutlara yanıt verdikleri, solunumlarının etkilenmediği ve tam anlamıyla bilinç kaybı yaşamadıkları sedasyon çeşididir.

Orta Sedasyon: Hastaların hafif dokunmalara ya da dokunma olmaksızın yüksek sesli komutlara yanıt verebildikleri sedasyon çeşididir.

Derin Sedasyon: Herhangi bir uyarana tepki verilmeyen derin uyku halinde olunan sedasyon çeşididir.

Çocuk Diş Hekimi Sedasyon Uygulaması
Sedasyon ile diş tedavisi

Sedasyon İle Tedavi Yaptırmalı Mıyım?

Özellikle çocuklarda daha sık karşılaşılan diş hekimi korkusunun önüne geçmek veya oluşmasını engellemek için küçük yaşlardan itibaren çocuk diş hekimi ile tanışmaları sağlanmalı, bunun doğal bir işlem ve her yaştan insanın muayene olduğu bilgisi aşılanmalıdır. Doğduğu andan itibaren düzenli çocuk diş hekimine kontrole gelen çocuklarda dentofobi (diş hekimi korkusu) oluşmayacaktır. Ne yazık ki dental fobiler hastaları profesyonel tedavi görmekten caydırabilmektedir. Ertelenen tedaviler ilerleyen dönemlerde daha büyük işlemlere ve yüksek maliyet gerektiren durumlara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda sedasyon hasta açısından büyük rahatlık sağlamaktadır. Herhangi bir dental fobiniz yoksa bile sedasyon uygulamasının rahatlığıyla oldukça konforlu bir tedavi süreci geçirebilirsiniz.

Hangi Hastalarda Sedasyon Uygulanabilir?

Sedasyon uygulaması;

  • Genellikle endişeli ve diş hekimi fobisi bulunan kişilerde,
  • Mide bulantısı, kusma ve öğürme refleksi olan kişilerde,
  • Çocuk, yetişkin, mental retardasyon tüm hastalarımızda kolaylıkla uygulanabilir.
Sedasyon uygulaması

Sedasyonun Avantajları Nelerdir?

Sedasyon uygulaması ile yapılan diş tedavisi birçok avantaj sağlamaktadır.

  • Hastaların kaygıları ortadan kaldırıldığı için konforu arttırarak tedavi sürelerinin rahatlık geçmesi sağlanır.
  • Birden fazla tedavi aynı seansta uygulanabilir.
  • Hızlı etkiyle (2-3 dakika içerisinde) hastaların daha rahat hissetmesi sağlanır.
  • Hastalar herhangi bir yan etki endişesi yaşamadan günlük rutinlerine devam edebilir.
  • Sedasyondan sonra kişiyi rahatsız edecek ağız içi uyuşukluk hissi geçmiş olacaktır.
  • Sedasyon seviyesi istenildiği zaman arttırılabilir veya azaltılabilir.
  • Hasta tedavi sırasında tamamen bilinçli ve sakin kalır.
Sedasyon işlemi
Çocuklar için sedasyon işlemi

Sedasyon Riskleri Nelerdir?

Kişinin gevşeme ve uykuya meyilli halinde en kolay kaybettiği refleksi hava yolu refleksidir. Dolayısıyla sedasyonda endişe duyulan, özenle kontrol edilen ve dikkatle gözlemlenen hastaların hava yolu ve solunum sistemidir. Tedavi süresince hastaların kan basıncı, solunum fonksiyonları, kalp hızları ve diğer vital bulguları titizlikle izlenir.

Sedasyon uygulaması sonrasında halsizlik, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hafif uyku hali veya oryantasyon bozukluğu ve uyandıktan sonra 3 saate kadar çıkabilen uyku hali görülebilmektedir. Bu durumların hiçbiri endişe oluşturacak bulgular değildir, sedasyon uygulaması sonrasında normal nitelendirilen bulgulardır.

Sedasyon Öncesi Nelere Dikkat Edilir?

Sedasyon öncesinde dikkat edilmesi gereken belli önemli başlıklar bulunmaktadır.

  • Sedasyon öncesi yetişkin bir hastanın en az 6 saat öncesinde katı gıda (çocuk hastalarda 4 saat) , 4 saat öncesinde ise sıvı tüketimini kesmesi gerekmektedir.
  • Sigara alışkanlığı olan hastaların sedasyon öncesi açlık saatinden sonra sigara tüketmemesi gerekmektedir.
  • Hasta ve hasta yakınlarına sedasyonun gerekliliği ve komplikasyonları anlatılarak yazılı ve sözlü izin olan onam formları mutlaka imzalatılmalıdır.
  • Sedasyon ile tedavi görecek hastaların kliniğimize mutlaka yanlarında bir refakatçı ile gelmesi ve yanlarında yedek kıyafet getirmeleri rica olunur.

Çocuk Diş Hekimliğinde Sedasyon Uygulaması

Sedasyon uygulaması sağlık kontrolleri sonucunda elverişli olan her kişiye yapılabilir. Yetişkin bireye sedasyon tedavisinin detayları rahatlıkla aktarılabilir. Fakat bebeklerde ve çocuklarda bu aktarım mümkün olmadığından bebeğin ya da çocuğun sedasyon öncesi rahatlatılması büyük önem taşımaktadır.

Çocuklar diş hekimi koltuğuna oturur oturmaz klinik ekibimizin güler yüzlü bir üyesi hastamızın burnuna küçük bir maske yerleştirir. Oksijen ve anestezi gazının akışını ayarlanır ve hastamız dakikalar içerisinde sakinleşmeye başlar. Gaz, normal solunumla kolayca solunur ve vücuttan hızla atılır. Ayrıca bağımlılık yapmaz.

Etkiler tam olarak görülmeye başladığında uzman diş hekimlerimiz hastamızın tedavisine başlar.

Sedasyon Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Her tedavide olduğu gibi sedasyon tedavisinin de uygulanamadığı bazı durumlar vardır.

  • 6 saat açlık süresine uymayan hastalarda,
  • Ciddi akciğer ve kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda,
  • Solunum sıkıntısı olan hastalarda,
  • Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda,
  • Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.

Yukarıda bahsedilen durumların geçici olanlarında (açlık koşulu, soğuk algınlığı, ateş…) klinik ile iletişime geçilerek sedasyon planlaması yeniden oluşturulur.

sedasyon uygulaması

Kent Klinik'te Sedasyon

Kent Klinik olarak hastalarımıza son teknoloji anestezi cihazı ve ekipmanları bulunan 3 farklı ameliyathanemizle genel anestezi ve sedasyon altında tedavi imkanı sunuyoruz. Sedasyon ve genel anestezi arasındaki farklar hakkında detaylı bilgilendirmeye ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Alanında uzman hekimlerimiz ve asistanlarımız kontrolünde bütün sedasyon tedavi planlamanız titizlikle oluşturulur ve sedasyon sonrası durumunuzun takibi dikkatle incelenir.

Özellikle Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği alanında sedasyon tedavimi sıklıkla tercih edilmektedir ve her sedasyon işlemimiz başarı ile bünyemizde tamamlanmaktadır.

İlginizi Çekecek Gönderiler

1